Streams

Quiz: How Well Do You Know Your Child’s Brain

Friday, December 02, 2011 - 10:47 AM

From Sandra Aamodt and Sam Wang’s book Welcome to Your Child’s Brain: How the Mind Grows from Conception to College, published by Bloomsbury. They were on Please Explain: Children's Brains on Friday, October 14, and we invited them back for Please Explain: The Teenage Brain, Friday, December 2.

 

 1) Which of the following is a good way to get your child to eat his spinach?

            a. Cover the spinach with melted cheese

            b. Start the meal with a few bites of dessert

            c. Feed him with soy-based formula as an infant

            d. All of the above

            e. None of the above

 

2) Which action by a pregnant woman poses the greatest risk to her baby?

            a. Drinking a beer one evening

            b. Fleeing from a hurricane

            c. Eating sushi for dinner

            d. Flying in an airplane

            e. Walking three miles

 

3) What fraction of the calories eaten by a five-year-old go to power her brain?

            a. One tenth

            b. One quarter

            c. One half

            d. Two thirds

            e. Nearly all

 

4) How do your child’s genes and his environment interact during his development?

            a. His genes influence his sensitivity to environmental features

            b. His environment influences the expression of his genes

            c. His genes influence how you care for him.

            d. His genes and environment are inseparably entangled

            e. All of the above

 

5) Which of the following increases a baby’s intelligence?

            a. Breast-feeding during infancy

            b. Eating fish during pregnancy

            c. Listening to Mozart

            d. All of the above

            e. None of the above

 

6) If you cover a doll, then remove the drape, what will a baby be most surprised to see?

            a. Two dolls

            b. A toy car

            c. An upside-down doll

            d. A stuffed octopus

            e. A cheeseburger

 

7) Which of the following activities is likely to improve a child’s school performance?

            a. Studying with a friend

            b. Listening to music while studying

            c. Taking breaks from studying to play video games

            d. All of the above

            e. None of the above

 

8) What kind of dream experience is not yet within the capacity of a three-year-old?

            a. Seeing a dog standing around

            b. Playing with toys

            c. Sleeping in the bathtub

            d. Watching tropical fish

            e. Looking at an empty room

 

9) What accelerates the ability to understand what other people are thinking?

            a. Learning a second language

            b. Having an older sibling

            c. Parents who talk about emotions

            d. All of the above

            e. None of the above

 

10) Which of these activities reduces a child’s risk of nearsightedness?

            a. Eating fish

            b. Playing outside

            c. Learning a musical instrument

            d. Getting enough sleep

            e. Resting her eyes

 

11) Which categories can an infant distinguish?

            a. Male faces from female faces?

            b. Major chords from dissonant chords

            c. The mother’s language from a foreign language

            d. All of the above

            e. None of the above

 

12) Which of the following interventions has the largest effect?

            a. Ballet lessons improve gender identity

            b. Etiquette lessons improve empathy

            c. Moral lessons improve behavior

            d. Music lessons improve math ability

            e. Drama lessons improve social adjustment

 

13) What increases a child’s likelihood of becoming autistic?

            a. Being born prematurely

            b. Having an unresponsive mother

            c. Watching too much TV

            d. Receiving vaccinations

            e. Having older siblings

 

14) How does Ritalin improve focus in kids with attention-deficit/hyperactivity disorder?

            a. By altering the structure of brain circuits

            b. By sedating the child slightly

            c. By activating the same brain cells as cocaine and amphetamine

            d. All of the above

            e. None of the above

 

15) Which of the following activities improves self-control?

            a. Pretending to be a fireman

            b. Being breast-fed

            c. Watching baby videos

            d. Sleeping with parents

            e. Having cross-gender friendships

 

16) Brain imaging can do which of the following?

            a. Diagnose behavior disorders

            b. Predict reading and math ability

            c. Determine when a criminal is lying

            d. All of the above

            e. None of the above

 

17) Which of these experiences is most associated with future reading difficulties?

            a. Being deprived of children’s books as a toddler

            b. Writing letters backward at the age of four

            c. Having difficulty identifying spoken sounds

            d. Speaking two languages

            e. Not hearing enough children’s music early in life

 

18) Which of the following is most likely to improve a shy child’s future life?

            a. Having parents who read science books

            b. Playing with toy trucks

            c. Growing up in China

            d. All of the above

            e. None of the above

 

19) Where did the disciplinary concept of time-out originate?

            a. The rules or organized sports

            b. Frustrated parents

            c. Computer engineering

            d. Military slang

            e. Studies of learning in laboratory animals

 

20) How do children who learn a second language compare with monolingual children?

            a. Better at self-control

            b. Better at taking the perspective of other people

            c. Experience decline in intellectual sharpness later in adulthood

            d. All of the above

            e. None of the above

 

 

 

Key: 1) d, 2) b, 3) c, 4) e, 5) b, 6) a, 7) c, 8) b, 9) d, 10) b, 11) d, 12) e, 13) a, 14) c, 15) a, 16) e, 17) a, 18) c, 19) e, 20) d

More in:

News, weather, Radiolab, Brian Lehrer and more.
Get the best of WNYC in your inbox, every morning.

Comments [3]

John A.

Is is possible to regard an entire culture as not "Matured Completely" such as our own? Tea Parties, campouts, stubbornness strikes, gaming at ones desk, the education device (once computer) made and used solely for entertainment... For people into their 30's and 40's and beyond.

Dec. 02 2011 01:54 PM
Amy from Manhattan

From what I've heard recently, the answer to 1) is: f. Eat spinach during the pregnancy (obviously applies only to the mother).

Dec. 02 2011 12:47 PM
Laura

How about neural restucturing activities such a neurofeedback. Helpful in improving attention, impulse control, reducing anxiety?

Oct. 14 2011 01:42 PM

Leave a Comment

Register for your own account so you can vote on comments, save your favorites, and more. Learn more.
Please stay on topic, be civil, and be brief.
Email addresses are never displayed, but they are required to confirm your comments. Names are displayed with all comments. We reserve the right to edit any comments posted on this site. Please read the Comment Guidelines before posting. By leaving a comment, you agree to New York Public Radio's Privacy Policy and Terms Of Use.

Sponsored

About The Lodown

The Lodown is a blog about everything brought to you by the staff of the Leonard Lopate Show (Leonard will even drop by from time to time)! We cover food, art, politics, history, science and much more -- literally everything from Picasso to pork pies. Tips and suggestions are welcome so please send us your thoughts, curiosities and intellectual detritus!

Feeds

Supported by